Hopp til innhold
| Värdefull information

Flyg med Eloflex elrullstol

Eloflex elrullstolar är fantastiska att ha med på resan. Dessa lätta, hopfällbara elrullstolar har batterier som är godkända för flyg. Det gör att de flesta flygbolag tillåter att du tar med dem ombord på flyget. Hur långt du får köra din rullstol inne på flygplatsen varierar. På vissa ställen kan du ha den med dig ända till gaten, medan på andra platser måste du lämna den innan du går igenom säkerhetskontrollen. Om du ska resa rekommenderar vi att du läser igenom detta först. Här beskrivs reglerna och våra egna erfarenheter.

Elrullstol på flyg

Enligt internationella regler ska elrullstolar och andra hjälpmedel som används av personer med funktionsnedsättning transporteras som incheckat bagage på flyg.

De flesta flygbolag följer de internationella reglerna från IATA. Du kan läsa mer om reglerna längre ner i texten. Det är värt att nämna att det är upp till varje enskilt flygbolag att tolka och tillämpa regelverket som de önskar. Slutligen är det piloten som fattar beslutet. Det är viktigt att man undersöker reglerna för varje enskilt flygbolag innan man bokar sin biljett.

Enkelt att ta med sig på resan

Även resan till flygplatsen blir enkel med Eloflex. Elrullstolen fälls snabbt ihop och kan läggas i bagageutrymmet på en vanlig bil och i en taxi.

Barn i rullstol beundrar flyget framför sig.

Rörelsefrihet på semestern

Eloflex gör det möjligt att förflytta sig och ta sig runt, även på semestern.

Används inomhus och utomhus på resan

När du kommer fram till resmålet är det bra att veta att stolen kan användas både inomhus och utomhus. De stora hjulen och den kraftiga motorn gör också att elrullstolen kan ta sig uppför branta backar och du kan förflytta dig över ojämna ytor.

Här är förfarandet för att resa med din Eloflex elrullstol:

  • När du bokar din resa är det viktigt att du informerar om att du kommer att ha med en elrullstol. Du kommer att få fler uppföljningsfrågor från flygbolaget som du måste besvara. Det kan handla om stolens storlek och vikt. Vilken typ av batteri och dess effekt.
  • När du kommer till flygplatsen vänder du dig till incheckningsdisken som vanligt. De kontaktar flygplatsens assistanstjänst om du behöver det. Efter incheckning tar du med din Eloflex till specialbagage där de tar emot stolen för vidare transport. Vi rekommenderar att du förpackar rullstolen i Eloflex transportfodral eller liknande för att skydda stolen.
  • Ha gärna bekräftelsen på att rullstolen är flyggodkänd med dig eller lättillgänglig.

Dokument som du kan skriva ut:

Detta säger reglerna om att flyga med elektriska rullstolar:

De flesta flygbolag följer de internationella reglerna från IATA (Dangerous Goods Regulations) när det gäller begränsningar för transport av elektriska rullstolar på flygplan. Dessa regler säger följande i den senaste utgåvan (Edition 58):

  • För att en elektrisk rullstol ska vara tillåten att ta med ombord på flygplanet måste produktens batterier vara flygcertifierade.
  • Det finns en begränsning för hur stor effekt batterierna får ha för att få tas med på flygplan. Enligt IATAs regler (2.3.2.4) får man ta med ett batteri med högst 300 wh samt en reservbatteri med högst 300 wh. Batterierna i Eloflex elektriska rullstolar är 240 wh vardera.
  • De flesta flygbolag tillåter att båda batterierna sitter kvar på stolen, men i vissa fall kan man behöva ta ut ett av dem (det som räknas som reservbatteri). I vissa fall har flygbolaget bett användaren att ta ut båda batterierna. En instruktion om hur du tar ut batterierna finns i bruksanvisningen. Om du tar ut ett eller båda batterierna och tar med dem som handbagage säger reglerna att batteriernas kontakter måste skyddas mot kortslutning. Det enklaste sättet att göra detta är att täcka kontakterna på respektive batteri med en tejp (silvertejp).

Flygbolagen har rätt att tolka reglerna på sitt eget sätt och till och med ha sina egna regler. Därför är det viktigt att du kontaktar det flygbolag du ska använda i god tid före resan så att du får information om vilka regler som gäller för den specifika resan.